Isprobajte

Preporučena jela našeg šefa kuhinje!

Chop Suey

Chop Suey

Mnogi vjeruju da je jelo Chop Suey porijeklom iz Amerike gdje su ga smilili doseljenici iz Kine. Ne bi bilo čudno jer Amerkanci obožavaju Chop Suey. Priče o Američkom porijeklu ovog kineskog jela pobija anropolog E.N. Anderson koji se bavi proučavanjem kineske kuhinje pronašao je zapise o ovom jelu koje se vrlo često pripremalo u Taishanu (Toisan), u provinciji Guangdong.…
Pečene banane sa sladoledom od vanilije

Pečene banane sa sladoledom od vanilije

Ovaj tjedan nam je cijeli sladak! U prethodnoj objavi saznali smo kako se priprema pohani sladoled, a danas ćemo saznati kako ispeći još jedno voće – banane. Banane su najbogatije vitaminom B i C, Kalijem i Manganom, a tu je i visok postotak vlakana. Pečene banane izvrsnog su okusa, a ako ih često jedete pečena banana će vam biti pravo…
Jeste li za pohani sladoled?

Jeste li za pohani sladoled?

Pohani sladoled… Ima ljudi koji za njega još nisu ni čuli pa se čudom čude kako se sladoled može pohati!? E, pa može! Ide nam i lijepo vrijeme, trebat će nam neko slatko osvježenje, stoga vam donosimo ovaj izvrstan recept za kineski pohani sladoled. Pohani sladoled je jedan od najfinijih deserata na svijetu, a svaki desert je još slađi kad…
BBQ Wasabi beef steak | Recept za nešto jako fino

BBQ Wasabi beef steak | Recept za nešto jako fino

Wasabi beef steak - Priprema : U ne metalnoj posudi izmješajte Wasabi, teriyaki umak, soja umak i češnjak te u toj marinadi marinirajte meso nekoliko sati ili još bolje ostaviti meso preko noći.Miso juhu razmutimo sa tri šalice vode te stavimo kuhati. Kada zavrije dodamo rižu i gljive te kuhamo dvanaest minuta. Na prethodno zagrijanu grill tavu stavimo peći odrezak…
Lo Mein s kozicama i povrćem

Lo Mein s kozicama i povrćem

Priprema rezanaca: U velikom loncu, skuhajte kineske rezance prema uputama o pripremi naznačenima na ambalaži. Kad rezanci budu kuhani, procijedite ih i ostavite sa strane. Priprema umaka: Pomiješajte juhu, umak od kamenica, umak od soje, ulje od sezama i ljuti Sriracha umak u većoj zdjeli. Možda će vam se činiti da ste napravili previše umaka, ali niste! Imate puno tjestenine…
Miješano azijsko povrće kao prilog za gotovo svako jelo

Miješano azijsko povrće kao prilog za gotovo svako jelo

Azijsko povrće u umaku od kamenica jelo je koje možete pripremiti i poslužiti kao prilog, ali možete i kao glavno jelo. Pogotovo oni koji nisu veliki ljubitelji mesa ovako pripremljeno azijsko povrće zavoljet će momentalno! Tko bi još mogao voljeti kuhano azijsko povrće? Pa oni koji baš i ne vole previše vremena provoditi u kuhinji ili čak oni koji u…
Foo Yoong Tan – Kineski omlet

Foo Yoong Tan – Kineski omlet

Priprema : Škampe oljuštimo i narežemo na manje komadiće. U zdjeli razmutimo jaja te im dodamo škampe, mljeveno meso, mladice, mladi luk, i sve ostalo osim ulja. Smjesu dobro promiješamo da se sve lijepo sjedini. U woku zagrijemo tri žličice ulja. Kada je wok potpuno zagrijan dodamo smjesu pazeći da nam promjer ne bude veći od 12cm. Omlet bi trebao…
Shanghai sticky pork belly

Shanghai sticky pork belly

Evo jednog jednostavnog jela sa samo par sastojaka koje ce vas oduševiti.  Lagano zapečeno a mekano slatkasto svinjsko meso. Ovo je jedno od masnih jela Šangajske kuhinje o kojoj smo govorili u jednoj od prethodnih objava. Ovo jelo u Kini je poznato baš svima, a postoje i mnoge njegove varijante. Neke od dobro poznatih varijanti uključuju čak i hobotnicu. Zvuči…
Kineska ljuto kisela juha

Kineska ljuto kisela juha

Kineska ljuto kisela juha također je vrlo popularno jelo širom Azije. Kako to inače biva, svako mjesto ima drugačiju verziju istog jela. Na sreću, jasno je što je original, a original potječe iz pokrajine Sečuan. Popularnost je stekla u cijelom svijetu jer glavni sastojci mogu odgovarati i vegetarijancima, i mesojedima. Po želji, kinesku ljuto kiselu juhu možete pripremiti s različitim…
Pekinška patka – jelo za koje se isplati odvojiti vrijeme

Pekinška patka – jelo za koje se isplati odvojiti vrijeme

Jedno od najpoznatijih nacionalnih jela u Kini, ali i u cijelom svijetu je – Pekinška patka. To je tradicionalno Kinesko jelo koje pripada, naravno, Pekinškoj kuhinji, a najčešće se poslužuje uz mandarinske palačinke. Način pripreme Pekinške patke potječe još iz carskog doba, a restorani u Kini koji su poznati po pripremi ovog jela po originalnoj recepturi su Quanjude i Bianyifang.…
Borsch juha – Najzdravija juha na svijetu

Borsch juha – Najzdravija juha na svijetu

Priprema tradicionalne ruske juhe Borsch: Opranu govedinu stavite u lonac i ulijte hladne vode da prekrije meso. Narežite 200 g slatkog kupusa i dodajte u isti lonac. Crvenu ciklu, mrkvu, korijen peršina, korijen pastrnjaka i glavicu crvenog luka narežite na jednake sitne komade i dinstajte u poklopljenoj zdjeli, ali nemojte predugo, zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Zatim sve to…
Piletina u slatko kiselom umaku – Fino i brzo

Piletina u slatko kiselom umaku – Fino i brzo

Priprema: Narežite pileći file na komadiće. Napravite marinadu, pomiješajte soja sos, maslinovo ulje, limunov sok, majčinu dušicu, mažuran i curry, a soli dodajte prema želji. Da biste napravili slatko kiseli umak prvo narežite dvije paprike na sitne komade i dinstajte na maslinovom ulju i maslacu nekoliko minuta. U vodi razmutite ketchup, kao i limunov sok, i ocat, a zatim sve…
Čaj od svježeg đumbira

Čaj od svježeg đumbira

Đumbir i med poznati su sastojci u narodnoj medicini kao odlični prirodni lijekovi, a kao takvi koriste se još od davnina. Njihova pojedinačna djelotvornost nikada nije bila upitna, međutim, ako đumbir i med kozumirate zajedno, u kombinaciji kao što je čaj, postići ćeto još bolje rezultate ljekovitog djelovanja đumbira i meda. Ako niste jedan od onih ljudi koji vole pripremiti vlastiti čaj od…
Ramen juha – Isprobajte jednu od najfinijih japanskih juha

Ramen juha – Isprobajte jednu od najfinijih japanskih juha

Ramen juha, jedna od najpoznatijih juha na svijetu, posebno u Americi, potječe iz dalekog Japana. Kako sve, tako i ovu juhu možemo naći u mnogim varijantama, a danas vam donosimo recept za ramen juhu koji se nama najviše svidio! Osim prave ramen juhe skuhane kod kuće ili u restoranu, u Japanu, ali i ostatku svijeta vrlo su popularne instant inačice…
Pržena riža – kao prilog ili glavno jelo

Pržena riža – kao prilog ili glavno jelo

Pržena riža je jednostavno i vrlo zanimljivo jelo. Može se poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo, pogotovo za djecu. Ovo jelo bilo je vrlo popularno u prošlosti kada ljudi nisu živjeli u izobilju kao danas. Pržena riža često se pripremala od "ostataka", ako je slučajno ostalo kuhane riže od jučer. Svejedno, jelo je i tada bilo ukusno kao što…
Halva s orasima – slatkiš Arapa i Balkanaca

Halva s orasima – slatkiš Arapa i Balkanaca

Nastavljamo s receptima Azijske kuhinje s Bliskog Istoka! Ovaj put na redu za pripremu je halva s orasima, najzastupljenija u kuhinjama arapskih i balkanskih zemalja. Dobro pripremljena halva mora se moći lako odvojiti od žlice, ne smije biti previše masna, a možete ju jesti vilicom ili kako je najslađe, prstima. Priprema halve s orasima Postoje različite vrste halvi ovisno o…
Humus – najpopularniji namaz s Bliskog Istoka

Humus – najpopularniji namaz s Bliskog Istoka

Humus je namaz od slanutka i vrlo je popularan u svijetu, a potječe s Bliskog Istoka! Dio je Azijske kuhinje pa nakon kraće stanke ovo jelo će biti pravo osvježenje među receptima Asia Store trgovine! Kuhinja Bliskog Istoka ne može se zamisliti bez humusa. S obzirom da humus ne deblja postao je gastronomski hit u svijetu. Isprobajte ovo jelo uz…
Kimchi – Pripremite svoj domaći zimski specijalitet

Kimchi – Pripremite svoj domaći zimski specijalitet

Korejska kuhinja je naprosto nezamisliva bez jednog recepta! Riječ je naravno o Korejskom kiselom kupusu - Kimchi. Pravi je zimski specijalitet, idealan za svaku priliku. Iako se obično radi od kineskog kupusa, možete koristiti i domaći kupus, ali i kombinirati drugo sezonsko povrće i brojne začine iz azijske kuhinje. Kimchi je "obavezan" prilog svim korejskim jelima, a najčešće se servira na posebnom tanjuru ili…
Stir Fry s lignjama i ljutom svinjetinom

Stir Fry s lignjama i ljutom svinjetinom

Stir-fry način pripreme mesa i povrća, u ovom jelu kombinira još i svježe lignje i pikantnost po kojoj je poznata korejska kuhinja. Kada sve to spojite u jedno jelo postat će vam jedno od najdražih jela koje ćete ikada isprobati. Iako treba odvojiti malo vremena za njegovu pripremu, ne radi se o kompliciranom i tehnički zahtjevnom jelu. Sastojci Carsko meso250…
Recept za Korejske palačinke

Recept za Korejske palačinke

S ovim receptom moći ćete potrošiti velike količine raznolikog povrća, a da pritom nitko za stolom ne prigovara zašto nema mesa na meniju. Zapravo, čak je sigurno da će oni koji ne vole povrče voljeti ovo jelo! Korejske palačinke zvane i Pajeon su idealne za zdravi doručak, a bez problema mogu zamijeniti i cijeli ručak. Koresjek palačinke su i odličan…
Mini hrenovke u azijskom umaku i sezamom

Mini hrenovke u azijskom umaku i sezamom

Sastojci: Mini pileće hrenovke (240 g) Med (4 jušne žlice) Sezamovo ulje (2 jušne žlice) Soja umak (2 jušne žlice) Balzamični ocat (2 jušne žlice) Dijon senf (1 čajna žlica) Dimljena crvena paprika (1 čajna žlica) Kurkuma (1/2 čajne žlice) Sezam i list peršina (po želji) Priprema: U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za ljepljivi umak (med, ulje, ocat, senf…
Recept za Sushi – pripremite najfiniji sushi uz recept koji vam donosimo

Recept za Sushi – pripremite najfiniji sushi uz recept koji vam donosimo

Priprema sushi-ja Pripremite skuhanu rižu, povrće, dimljeni tofu, ukiseljeni đumbir, nori alge, wasabipastu i podložak od bambusa. Povrće i tofu narežite na dugačke rezance, a mrkvu i kelj zasebno skuhajte. Listove nori algi tostirajte nad plamenom ili grijaćom pločom, dok ne pozelene. Na podložak od bambusa polegnite algu hrapavom stranom prema gore. Rasporedite po njoj sloj riže (oko ½ do…
Jela s rižinim rezancima – Kako kuhati rižine rezance?

Jela s rižinim rezancima – Kako kuhati rižine rezance?

S rižinim rezancima može se pogriješiti pa ih ljudi često izbjegavaju jer im ispadnu „kašasti“. Ako želite skuhati savršena azijska jela s rižinim rezancima , ali i naša kontinentalna jela, pročitajte par dobrih savjeta. Rižini rezanci su krhkiji i delikatniji od pšenične tjestenine. Zapravo su zbog toga lakši za pripremu, ali i treba biti nešto oprezniji. Za početak je najbolje…
Pikantna junetina na Szechuan način

Pikantna junetina na Szechuan način

Kineska kuhinja je vrlo zdrava i ukusna, a jela pripremana na način koji se koristi u pokrajini Szechuan obilježava dodatna ljutina, ali je i okus nešto posebno. Pikantna junetina na Szechuan način jedno je od najpoznatijih jela iz te pokrajine. Isprobajte! Priprema jela: Paprike očistimo i narežemo na trakice, a meso očistimo od žilica i kožica te ga narežemo na…
Svinjetina na sečuanski način

Svinjetina na sečuanski način

Gljive namočite 30 minuta u hladnoj vodi. Ocijedite ih i pritom ostavite 150 ml vode preostale od namakanja. U međuvremenu u teflonskoj tavi bez dodatka masnoće popržite sečuanski papar da počne mirisati. Zgnječite ga. Meso osušite papirnatim ubrusom i narežite na tanke vrpce. Mrkve operite, očistite, ogulite i narežite na prutiće. Papriku operite, očistite i narežite na vrpce. Mladi luk…
MOONCAKE KOLAČIĆI

MOONCAKE KOLAČIĆI

Mali fini Mooncake kolačići Tijesto: 150 g glatkog brašna 90 ml šećernog sirupa ( ili rižinog slada ) 40 ml hladnoprešanog biljnog ulja 1-2 žlice vode Na pobrašnjenoj podlozi zamijesiti tijesto od sastojaka pa ga umotati u najlonsku foliju i staviti u hladnjak na pola sata. Nadjev: -sušeno voće -orašasti plodovi -marcipan ( po želji ) -slatka pasta od crvenog…
Puding s ličijem i mangom

Puding s ličijem i mangom

Dobrobiti manga donedavno nisu bile dovoljno poznate u našim krajevima, no sve više se priča o njegovim ljekovitim svojstvima pa čak i kad je puding u pitanju! Istraživanja potvrđuju da je zbog bogatstva nutrijenata, mango učinkovit kod mnogih bolesti, a sav ljekovit potencijal ovog voća znanstvenici još uvijek otkrivaju. Dosadašnjim istraživanjima potvrđeno je blagotvorno djelovanje manga na probavu, bolesti srca…
Lagane i hrskave proljetne rolice

Lagane i hrskave proljetne rolice

Proljetne rolice  najpoznatije su predjelo jugoistočne Azije. Ime proljetne rolade je doslovni prijevod s kineskog jezika, a u Kini ih zovu: chūn juǎn (春卷 'spring roll'). Način umatanja, punjenje rolica i način pripreme ovisi o području iz kojeg dolaze, kao i o kulturi određene regije. Proljetne rolade različitih oblika, veličina i punjenja, popularni su i kao međuobrok u Aziji već stoljećima,…
Jednostavna Wonton juha

Jednostavna Wonton juha

Wonton je vrsta okruglica koje često možemo naći u nekoliko različitih kineskih kuhinja. Wonton u prijevodu znači: "gutati oblake", a ime su dobile po svom izgledu kada su kuhane. Obično se okruglice kuhaju ili prže pa se poslužuju u juhi, a svaka pokrajina u Kini ima različite oblike i veličine okruglica. Priprema jela: Pomiješajte brašno i sol, te zalijte vrućom…
Juha sa Shitake gljivama

Juha sa Shitake gljivama

Priprema jela 1. Potopite shiitake gljive u toplu vodu na 20 minuta. Ocijedite ih i narežite na manje komadiće. 2. U zdjeli za juhu prepržite luk, češnjak i špek. Dodajte gljive te također pržite nekoliko minuta. 3. Dodajte temeljac te kuhajte sve na srednje jakoj vatri 15-20 minuta. 4. U manjoj zdjelici pomiješajte sojin umak, šeri i škrob te umiješajte…
Tradicionalno kinesko jelo – Chow Mein

Tradicionalno kinesko jelo – Chow Mein

Priprema jela: Svinjetinu narežite na kockice veličine zalogaja, stavite ih u zdjelu pa im dodajte umak od soje, sezamovo ulje i mirin. Sve dobro izmiješajte i ostavite marinirati oko sat vremena u hladnjaku. Mrkvu i celer ogulite i narežite na tanke štapiće, luk narežite na trakice, a mladi luk na kolutiće. Đumbir naribajte. Wok jako zagrijte pa dodajte jednu žlicu…
Recept za pripremu Kung Pao piletine

Recept za pripremu Kung Pao piletine

Priprema jela 1. Pomiješajte sastojke za marinadu. U marinadu stavite pileće meso te posudu stavite u hladnjak na 20-30 minuta. 2. U maloj posudi pomiješajte sastojke za umak. 3. U wok tavi na vrućem ulju kratko prepržite chilli, đumbir, češnjak i luk. Dodajte piletinu i pecite je dok ne poprimi zlatnu boju. 4. Dodajte umak dok ne zavrije. Nakon toga…
KINESKA KUHINJA JE POZNATA KAO

IZNIMNO ZDRAVA KUHINJA

Wok tava

Karakteristika kineske kuhinje je kratka termička obrada povrća i mesa. Povrće i meso se prži kratko i na jakoj vatri. Povrće ispadne gotovo polu sirovo i to je  iznimno zdrava karakteristika kineske kuhinje. Meso koje se koristi mora biti čisto mišićno meso, izrezano na tanke trakice. Začini su posebna priča. Cijelo jelo je odlična ravnoteža povrća i mesa. Postupak izrade kineskih jela je također specifičan i treba ga poznavati i shvatiti.

ZA POČETAK TREBATE NABAVITI KVALITETAN

Wok

Za uspjeh kineskih jela izuzetno je važno imati pravu wok posudu. Bez kvalitetnog woka i jake vatre nećete moći pripremiti kineska jela. Način pripreme jela na kakav ste naviknuli na ovim prostorima možete zaboraviti. U kineskim jelima nema dinstanja, nakuhavanja i slično… Sve se odvija naglo, kratko i brzo.

Za pečenje u woku koristite sojino ili ulje kikirikija. Ova ulja bolje podnose velika zagrijavanja u odnosu na ulje suncokreta.

Priprema mesa

Svinjetina
Meso u kineskim jelima

Iako je sam postupak termičke obrade jako kratak, postupak pripreme samih namirnica je vrlo dug. Pogotovo je dugotrajna priprema mesa. Meso koje koristite u kineskim jelima su sasvim čiste pozicije, bez masnoća i žilica. Obično dolaze u obzir meso buta i ramsteka. Svaku masnoću ili vezivno tkivo treba odstraniti prije rezanja. Tek kada imate sasvim čisti komad mesa, možete početi s rezanjem. Režete najprije tanke šnite, a potom te šnite na manje trake. Važno je da prilikom rezanja uočite smjer mesnih vlakana i da rez bude poprečno na smjer mesnih vlakana. Takvim rezanjem meso će biti mekše.

Mariniranje je suština. Obično u marinadu idu čili umak, soja umak, sol, soda bikarbona, gustin. Soda bikarbona izrazito učinkovito omekšava mesna vlakna. Marinirati treba najmanje 1 dan. Recept za mariniranje junetine, svinjetine, piletine je ovdje.

Umaci i začini

Soja sos i Wasabi

Kada se odlučite za kineska jela, onda morate nabaviti i određene umake. Najvažnije je da nabavite mješavinu čilija i češnjaka, soja umak, gustin. To su osnovne namirnice bez kojih ne možete raditi kineska jela. Ostale stvari koje možete nabaviti su: umak od kamenica, sezamovo ulje, kikiriki ulje, biljni začini za wok…

Kineska kuhinja je ustvari “siromašna kuhinja”. Kao da je cijelo vrijeme prisutna težnja da se “iz malo namirnica napravi puno”. Posvećuje se velika pažnja balansu između mesa i povrća. Upravo taj balans je izuzetno zdrav za ljudski organizam. Meso se priređuje sa velikom pažnjom: čišćenje, mariniranje, precizno rezanje. Vrlo je malo kuhinja koje toliko poštuju hranu i imaju tako razrađen pristup namirnicama. Kineska kuhinja dopušta varijacije na svoje recepte. Izbor povrća nije striktan i kako je to “siromašna kuhinja”, dopušteno je dodavati povrće po ukusu i mogućnosti. Reklo bi se: “stavite povrće koje imate”. Pazite jedino na omjer između mesa i povrća koji je otprilike 50%. Da bi jela ispala uspješna i ukusna, trebate slijediti nekoliko glavnih odrednica i pravila kineske kuhinje.