Mini hrenovke u azijskom umaku i sezamom

Sastojci:

  1. Mini pileće hrenovke (240 g)
  2. Med (4 jušne žlice)
  3. Sezamovo ulje (2 jušne žlice)
  4. Soja umak (2 jušne žlice)
  5. Balzamični ocat (2 jušne žlice)
  6. Dijon senf (1 čajna žlica)
  7. Dimljena crvena paprika (1 čajna žlica)
  8. Kurkuma (1/2 čajne žlice)
  9. Sezam i list peršina (po želji)

Priprema:

  1. Mini hrenovke u azijskom umaku

    U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za ljepljivi umak (med, ulje, ocat, senf i začine po želji).

  2. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dno i rubove duboke vatrostalne posude prekrijte s dva sloja aluminijske folije (kao da radite duboku posudu od alu folije).
  3. Kako će se hrenovke peći s umakom nije ih potrebno prethodno kuhati.
  4. Mini hrenovke poslažite na aluminijsku foliju i prelijte ih s umakom. Oprezno ih promiješajte kako ne bi potrgali aluminijsku foliju i kako bi ih sve prekrili s umakom.
  5. Hrenovke pecite oko 20 do 25 minuta, a usred pečenja ih možete jednom do dva puta izvaditi i ponovno promiješati kako bi sa svih strana bile jednako pečene i premazane umakom.
  6. Poslužite ih tople, a kod posluživanja ih posipajte sa sezamom i s nasjeckanim listom svježeg peršina za ukras. Dobar tek!

Hrenovke se mogu na sličan način pripremiti i u tavi. U tom slučaju prvo skuhajte hrenovke, a zatim ih dodajte u kipući umak od iznad navedenih sastojaka, te sve miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću ljepljivog umaka.

Gustoću i ljepljivost umaka možete određivati dodavanjem veće količine meda (ali ne previše jer je potreban balans u odnosu na ocat), kao i dužom termičkom obradom umaka kada će se umak sam zgusnuti (reducirati).

Umjesto hrenovki možete koristiti i bilo koju drugu vrstu kobasica za ovaj recept. U tom slučaju samo prilagodite količinu namirnica za ljepljivi umak.