Sastojci:
- Mini pileće hrenovke (240 g)
- Med (4 jušne žlice)
- Sezamovo ulje (2 jušne žlice)
- Soja umak (2 jušne žlice)
- Balzamični ocat (2 jušne žlice)
- Dijon senf (1 čajna žlica)
- Dimljena crvena paprika (1 čajna žlica)
- Kurkuma (1/2 čajne žlice)
- Sezam i list peršina (po želji)
Priprema:
-
U posebnoj posudici pomiješajte sve sastojke za ljepljivi umak (med, ulje, ocat, senf i začine po želji).
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dno i rubove duboke vatrostalne posude prekrijte s dva sloja aluminijske folije (kao da radite duboku posudu od alu folije).
- Kako će se hrenovke peći s umakom nije ih potrebno prethodno kuhati.
- Mini hrenovke poslažite na aluminijsku foliju i prelijte ih s umakom. Oprezno ih promiješajte kako ne bi potrgali aluminijsku foliju i kako bi ih sve prekrili s umakom.
- Hrenovke pecite oko 20 do 25 minuta, a usred pečenja ih možete jednom do dva puta izvaditi i ponovno promiješati kako bi sa svih strana bile jednako pečene i premazane umakom.
- Poslužite ih tople, a kod posluživanja ih posipajte sa sezamom i s nasjeckanim listom svježeg peršina za ukras. Dobar tek!
Hrenovke se mogu na sličan način pripremiti i u tavi. U tom slučaju prvo skuhajte hrenovke, a zatim ih dodajte u kipući umak od iznad navedenih sastojaka, te sve miješajte na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću ljepljivog umaka.
Gustoću i ljepljivost umaka možete određivati dodavanjem veće količine meda (ali ne previše jer je potreban balans u odnosu na ocat), kao i dužom termičkom obradom umaka kada će se umak sam zgusnuti (reducirati).
Umjesto hrenovki možete koristiti i bilo koju drugu vrstu kobasica za ovaj recept. U tom slučaju samo prilagodite količinu namirnica za ljepljivi umak.