Chop Suey

Mnogi vjeruju da je jelo Chop Suey porijeklom iz Amerike gdje su ga smilili doseljenici iz Kine. Ne bi bilo čudno jer Amerkanci obožavaju Chop Suey.
Priče o Američkom porijeklu ovog kineskog jela pobija anropolog E.N. Anderson koji se bavi proučavanjem kineske kuhinje pronašao je zapise o ovom jelu koje se vrlo često pripremalo u Taishanu (Toisan), u provinciji Guangdong. Zove se tsap seui ( 杂碎  )

Provincija Guangdong bila je dom mnogih Kineskih imigranata u prošlosti pa je Andersonova teza o porijeklu ovog jela najvjerojatnije točna.

Kako god bilo, jelo je fantastično kao i sva druga kineska hrana. Uživajte!

Priprema :

Chop Suey možete napraviti od različitih namirnica, ali sama tehnika spremanja autentična je za kinesku kuhinju i čini osnovu većine jela spremanih u woku.

Kao i kod večine kineskih jela Chop Suey sprema se u porcijama za jednu osobu.

Odabrano meso isjecite na male komade i stavite u malo vode, u koju ste prethodno dodali sodu birkarbonu (vrh žličice).  Pustite meso da odstoji minimalno 2 do 3 sata, ili preko noći.

Na taj način ćete omekšati meso te uništiti toksine. Povrće isijecite na manje dijelove, luk na kriške, mrkvu na manje štapiće itd…

Zatim zagrijte jednu do dvije žice ulja (da se dimi) te zatim dodajte meso, koje ste prethodno izvadili iz vode i posušili.

Kada meso porumeni, izvadite ga i stavite sa strane, a u wok opet dodajte malo ulja. Stavite povrće. Prvo luk, zatim celer, pa mrkvu i to pržite na jakoj vatri 1 min. Dodajte ostalo povrće po želji i uz stalno miješanje pržite još 1 do 2 min.

Vratite meso u povrće, dodajte malo piva i kocku za juhu, koju ste otopili u malo vode . Kuhajte 1 do 2 min. Dodajte umak od soje, sol, papar i ako je potrebno malo brašna razmućenog u vrlo malo vode da bude gusto.

Poslužite s rižom.

 

Sastojci :

  • 100 gr nemasnoga mesa po izboru
  • 1/3 šalice crnoga luka
  • 1/4 šalice mrkve
  • 1/4 celera
  • 1/3 kocke za juhu
  • Pola režnja bijeloga luka
  • Povrće po izboru (patliđan, sviježi krastavac, bambus, gljive… Jedino je bitno da ga bude duplo više od mesa.)
  • Umak od soje
  • Sol i papar
  • Malo glatkog brašna
  • Malo piva

Leave a reply