Pohani sladoled… Ima ljudi koji za njega još nisu ni čuli pa se čudom čude kako se sladoled može pohati!? E, pa može! Ide nam i lijepo vrijeme, trebat će nam neko slatko osvježenje, stoga vam donosimo ovaj izvrstan recept za kineski pohani sladoled.
Pohani sladoled je jedan od najfinijih deserata na svijetu, a svaki desert je još slađi kad je priprema lagana. Jedino je vrijeme pripreme malo dugo, ali mnogi sretnici s dobrim zamrzivačima i ne će dugo čekati da se sve završi. Potrebno je sladoled dobro zamrznuti, na što nižoj temperaturi kako bi što više umanjili utjecaj topline na sam sladoled.
Priprema:
- Sladoled dobro zamrznite, na najnižoj mogućoj temperaturi.
- U jednoj zdjeli pomiješajte usitnjeni keks i orahe, a u drugoj zdjeli odvojite žumanjke od bjelanjaka. Koristite samo bjelanjke.
- Bjelanjke dobro razmutite vilicom i zatim velike kugle sladoleda umočite sa svih strana. Nakon bjelanjka, sladoled dobro uvaljajte u usitnjenu smjesu oraha i keksa. Kad se kugla sladoleda obloži keksom i orasima, omotajte je prozirnom folijom i vratite u zamrzivač da se sve dobro zaledi.
- Kad se smjesa oko sladoleda zaledi, izvadite kugle iz folije i ponovite postupak s bjelanjcima i smjesom od oraha i keksa. Ponovo uvaljane kugle sladoleda, vratite natrag u zamrzivač i držite dovoljno dugo da se dobro zaledi. Vrijeme ovisi o vašem zamrzivaču.
- Uzmite manji, duboki lonac, ulijte ulje i zagrijte. Prije stavljanja sladoleda u ulje, možete još jednom kugle sladoleda uvaljati u bjelanjke i smjesu od oraha i keksa.Pecite sladoled dok ne dobije smeđu boju, ne previše tamnu!
- Sladoled obavezno iz ulja stavite na papirnatu podlogu i pustite na kratko da se ulje ocijedi.
Sastojci
- 1/2 kg sladoleda po izboru
- 2 jaja(belance)
- 100 gr mlevenih oraha ili lesnika
- 100 gr melevenog keksa
- ulje