Priprema sushi-ja
Pripremite skuhanu rižu, povrće, dimljeni tofu, ukiseljeni đumbir, nori alge, wasabipastu i podložak od bambusa. Povrće i tofu narežite na dugačke rezance, a mrkvu i kelj zasebno skuhajte. Listove nori algi tostirajte nad plamenom ili grijaćom pločom, dok ne pozelene.
Na podložak od bambusa polegnite algu hrapavom stranom prema gore. Rasporedite po njoj sloj riže (oko ½ do 1 cm), ali gornju trećinu ostavite praznu. Navlažite ruke vodom kako se riža ne bi lijepila. Bliže rubu napravite udubinu, premažite je s malo wasabija i poslažite po njoj rezance od povrća i tofua te đumbir.
Polako počnite sa zamotavanjem sushija. Poslužite se podloškom. Čim dođete do povrća, lagano ga vratite prema unutra i stisnite te prekrijte novim slojem.
Čvrsto zamotajte ostatak. Kada dođete do praznoga dijela alge, rub navlažite vodom i zalijepite za ostatak rolade. Ako sushislučajno pukne, možete ga i “pokrpati” navlaženim komadićem alge.
Oštrim nožem narežite sushi na kolutiće. Poslužite uz soja umak u kojem ste razmutili komadić wasabi paste (oko ½ cm).
Sastojci za sushi
1 list nori alge
1 ukiseljeni daikon (duga bijela rotkva)
100 g krastavca
1 mladi luk
100 g mrkve
2 žličice šećera
30 ml octa od riže
½ žličice morske soli
120 g Riže okruglo zrno
1/8 žličice wasabi paste
Za umak:
60 ml japanskog soja umaka (shoyu)
1 žličica naribanog đumbira
- Na laganoj vatri popecite nori algu nekoliko minuta dok ne pozeleni. Nakon toga je stavite na bambusovu podlogu za spravljanje sushija.
- Rižu skuhajte u vodi s morskom soli, octom i šećerom, te ohladite. Nanesite ju podjednako na nori algu.
- Mrkvu narežite na dugačke štapiće debljine 0, 5 cm i kuhajte u posoljenoj vodi 2-3 minute, ocijedite i ostavite da se ohladi.
- Zeleni dio mladog luka narežite na komade duge 20 cm i kuhajte nekoliko sekundi u kipućoj vodi. Izvadite ih i ocijedite.
- Krastavce narežite na dugačke štapiće debljine 0, 5 cm.
- Mrkvu, krastavac, daikon i mladi luk nanesite dužinom nori alge, 1-2, 5 cm od dna lista nori alge. Wasabi pastom namažite cijelu dužinu povrća.
- Smotajte podlogu za sushi, čvrsto pritišćući rižu. Povrće treba biti u sredini rolade.
- Za rezanje navlažite nož i režite sushi na komade debljine 1-2, 5 cm. Nož morate navlažiti prije svakog rezanja.
- Pripremite umak od soja umaka i naribanog đumbira.
Posluživanje
Sushi poslužite s pripremljenim umakom.