Kimchi – Pripremite svoj domaći zimski specijalitet

Korejska kuhinja je naprosto nezamisliva bez jednog recepta! Riječ je naravno o Korejskom kiselom kupusu – Kimchi. Pravi je zimski specijalitet, idealan za svaku priliku. Iako se obično radi od kineskog kupusa, možete koristiti i domaći kupus, ali i kombinirati drugo sezonsko povrće i brojne začine iz azijske kuhinje. Kimchi je “obavezan” prilog svim korejskim jelima, a najčešće se servira na posebnom tanjuru ili kao dodatak mesu, ribi i krumpiru.

Ove zime umjesto uobičajenog kiselog kupusa pokušajte napraviti kimchi, izvrsno korejsko jelo od fermentisanog povrća. U nastavku saznajte više o ljekovitim svojstvima i načinu pripreme.

Izvanredna ljekovita svojstva Kimchija

Kiseli kupus zauzima važno mjesto u našoj tradicionalnoj prehrani već stoljećima. Preuzeli smo ga iz njemačke kuhinje i usvojili s velikom ljubavlju, i to više zbog okusa, a manje zbog svijesti o tome koliko je konzumacija fermentiranih namirnica zdrava za naš probavni sustav u cjelosti.

Iz Azije, odnosno Južne Koreje, u čijoj kuhinji fermentacija igra vrlo važnu ulogu. Pored pirinča i soje, Korejcima se posebno sviđa fermentiKimchi kiseli kupusrani kineski kupus – kimchi, koji je sličan našem kiselom kupusu, a koji sadrži bakterije mliječne  kiseline, vitamine i minerale.

Blagotvorni kimchi uspješno snižava razinu lošeg kolesterola, potiče bolji rad probavnog sustava, jača imunitet, štiti crijeva, sprečava pojavu karijesa na zubima, čisti kožu i daje nam snagu.

Vrlo je dobar izvor vitamina u zimskim mjesecima – bogat je  kalcijem, fosforom, željezom, proteinima i vitaminima A i C.

  • 1 glavica kupusa
  • 2 veće mrkve
  • 4 žlice morske soli
  • 4 šalice hladne vode
  • 1 veći ili 2 manja poriluka
  • komadić čili papričice ilI ¼ žličice čilija u prahu
  • komadić korijena đumbira
  • 4 češnja češnjaka
  • ¼ žličice kurkume

Za fermentaciju prvo stavite tvrđe povrće u otopinu soli i vode kako bi omekšalo. U veću zdjelu dodajte vodu i sol te dobro promiješajte da se sol otopi. Kupus narežite na deblje trake, a mrkvu na ploškice. Povrće prelijte slanom vodom i poklopite manjim tanjurom kako bi kupus i mrkva bili skroz potopljeni. Za to možete koristiti i prešu za povrće. Ostavite da odstoji 6 sati ili preko noći.

U međuvremenu pripremite ostale sastojke: poriluk operite i nasjeckajte na trakice, đumbir i češnjak ogulite i nasjeckajte na kockice, a čili papričici uklonite sjemenke pa je usitnite. U mužaru ili suribachiju pomiješajte pripremljene sastojke s kurkumom, dodajte žlicu-dvije vode i tučkom miješajte dok ne dobijete grubu pastu. Važno je da se svi sastojci dobro pomiješaju sa začinima.

Ocijedite kupus i mrkvu, sačuvajte vodu od namakanja. U preši za povrće ili većoj zdjeli pomiješajte kupus i mrkvu s pastom od začina tako da se dobro povežu. Dodajte šalicu vode od namakanja povrća i pritisnite što jače možete poklopcem za prešu tako da sok prekrije mješavinu povrća. Ako nemate prešu, iskoristite manji tanjur te njime prekrijte povrće u zdjeli pa na tanjur stavite nešto teško (kamen, uteg, pakiranje brašna i sl.) kako bi povrće bilo dobro pritisnuto unutar zdjele. Dodajte još vode od namakanja ako sok nije prekrio povrće.

Ostavite da odstoji na tamnome mjestu 1-4 tjedna. Povrće mora omekšati, upiti sve začine i poprimiti ljutkasto-kiselkasti okus. Nakon što proces fermentacije završi, kimchi prebacite u staklenku i prelijte rasolom od kiseljenja.  Kombinirajte i drugo sezonsko povrće i začine te kreirajte vlastiti kimchi.