Jednostavna Wonton juha

Wonton je vrsta okruglica koje često možemo naći u nekoliko različitih kineskih kuhinja. Wonton u prijevodu znači: “gutati oblake”, a ime su dobile po svom izgledu kada su kuhane. Obično se okruglice kuhaju ili prže pa se poslužuju u juhi, a svaka pokrajina u Kini ima različite oblike i veličine okruglica.

Priprema jela:
  1. Pomiješajte brašno i sol, te zalijte vrućom vodom. Zamijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno vlažnom krpom stajati najmanje 10 minuta.
  2. Zarolajte tijesto u valjak i narežite ga na 12 dijelova. Svaki komadić razvaljajte u tanke kružne oblike, tako da rubovi budu tanji od sredine.
  3. Od piletine, sitno nasjeckanog luka i soja umaka načinite smjesu za punjenje koju stavite na sredinu razvaljanog tijesta, pa prstima namočenima u vodi spojite suprotne krajeve i naborajte.
  4. Pripremljeno punjeno tijesto pažljivo spustite (jedno po jedno) u kipuću vodu i kuhajte oko 5 minuta dok ne ispliva na površinu, a zatim ga izvadite.
  5. U vrući temeljac umiješajte tanko narezani kupus, dodajte soja umak i sezamovo ulje, te kuhajte 2 minute dok kupus ne omekša.
  6. Juhu stavite u tanjur, dodajte kuhano tijesto i piletinu narezanu na štapiće.
Posluživanje

Pospite sitno nasjeckanim mladim lukom i sezamovim sjemenkama i poslužite toplo.

Sastojci

230 g Pšeničnog glatkog brašna
sol
150 ml vruće vode

Za nadjev:

200 g mljevene piletine
1 mladi luk (zeleni dio)
1 žličica svijetlog soja umaka
Za juhu:
1 l pilećeg temeljca
150 g svježeg kupusa
½ žličice sezamova ulja
1 žlica soja umaka
100 g kuhane piletine

Dodaci juhi:

1 mladi luk (zeleni dio)
1 žlica sezamovih sjemenki