Wonton je vrsta okruglica koje često možemo naći u nekoliko različitih kineskih kuhinja. Wonton u prijevodu znači: “gutati oblake”, a ime su dobile po svom izgledu kada su kuhane. Obično se okruglice kuhaju ili prže pa se poslužuju u juhi, a svaka pokrajina u Kini ima različite oblike i veličine okruglica.
Priprema jela:
- Pomiješajte brašno i sol, te zalijte vrućom vodom. Zamijesite glatko tijesto i ostavite pokriveno vlažnom krpom stajati najmanje 10 minuta.
- Zarolajte tijesto u valjak i narežite ga na 12 dijelova. Svaki komadić razvaljajte u tanke kružne oblike, tako da rubovi budu tanji od sredine.
- Od piletine, sitno nasjeckanog luka i soja umaka načinite smjesu za punjenje koju stavite na sredinu razvaljanog tijesta, pa prstima namočenima u vodi spojite suprotne krajeve i naborajte.
- Pripremljeno punjeno tijesto pažljivo spustite (jedno po jedno) u kipuću vodu i kuhajte oko 5 minuta dok ne ispliva na površinu, a zatim ga izvadite.
- U vrući temeljac umiješajte tanko narezani kupus, dodajte soja umak i sezamovo ulje, te kuhajte 2 minute dok kupus ne omekša.
- Juhu stavite u tanjur, dodajte kuhano tijesto i piletinu narezanu na štapiće.
Posluživanje
Pospite sitno nasjeckanim mladim lukom i sezamovim sjemenkama i poslužite toplo.
Sastojci
230 g Pšeničnog glatkog brašna
sol
150 ml vruće vode
Za nadjev:
200 g mljevene piletine
1 mladi luk (zeleni dio)
1 žličica svijetlog soja umaka
Za juhu:
1 l pilećeg temeljca
150 g svježeg kupusa
½ žličice sezamova ulja
1 žlica soja umaka
100 g kuhane piletine
Dodaci juhi:
1 mladi luk (zeleni dio)
1 žlica sezamovih sjemenki