Ramen juha – Isprobajte jednu od najfinijih japanskih juha

recept za ramen juhuRamen juha, jedna od najpoznatijih juha na svijetu, posebno u Americi, potječe iz dalekog Japana. Kako sve, tako i ovu juhu možemo naći u mnogim varijantama, a danas vam donosimo recept za ramen juhu koji se nama najviše svidio!

Osim prave ramen juhe skuhane kod kuće ili u restoranu, u Japanu, ali i ostatku svijeta vrlo su popularne instant inačice ove juhe. Takve instant juhe s dodanim začinima i aromama možete pronaći u našim Asia Store trgovinama u Arena Centru i Ilici 52.

Svim ramen juhama zajednički su mesni temeljac i rezanci. Temeljac je najčešće pileći ili svinjski iako prema vlastitom ukusu možete u upotrijebiti i onaj goveđi ili čak riblji. Ključ dobre ramen juhe je temeljac! On mora biti aromatičan i koncentriran, a kad imate dobar temeljac imate dobar temelj za savršenu ramen juhu.

Priprema:

Meso stavite u posudu za pečenje, ako je moguće, u posudu koju može staviti i u pećnicu. Dodajte temeljac koji ste pripremili, umak od soje, ocat od riže, curry pastu, svježi đumbir, chili umak, kinesku mješavinu začina, malo soli i papra, malo meda i iscijeđeni sok jedne limete.
Poklopite posudu ili je pokrijte aluminijskom folijom. Pećnicu zagrijte na 150˚C i pecite 3 sata.

Dok se meso lagano peče, narežite gljive na listiće, a muškatnu tikvu na kockice. Imate dovoljno vremena pripremiti i ostalo povrće koje ćete poslužiti uz ramen.
Nakon tri sata izvadite posudu s mesom iz pećnice. Temperaturu pećnice dignite na 180 ˚C i ubacite tikvu da se peče. Meso izvadite iz temeljca i ostavite pokriveno.

Temeljac koji je ostao, trebao bi biti gust i aromatičan, stoga dodajte malo vode i stavite ga na štednjak. U njega ubacite narezane gljive i kuhajte na srednje jakoj vatri dok gljive ne omekšaju, a zatim ubacite ramen rezance te nastavite kuhati dok se rezanci ne skuhaju.

Također, skuhajte meko kuhana jaja. Meso narežite na tanke šnite.

Gotovu ramen juhu poslužite odmah uz meso, jaja, buču, štapiće mrkve, chili papričice te posipajte sezamom.

Dobar tek!

Sastojci:

• 1 kg juneće lopatice
• 1 l laganog pilećeg ili junećeg temeljca
• 50 ml sojinog umaka
• 50 ml rižinog octa
• 2 žlice crvene curry paste
• 1 žlica naribanog svježeg đumbira
• 1 žlica čili umaka
• 1 žlica kineske mješavine 5 začina
• sol, papar
• 2 pune žlice meda ili smeđeg šećera
• sok 1 limete
• 400 g šampinjona
• 100 g shiitake gljiva
• 200 g ramen rezanaca

Za posluživanje:

• 1 mrkva, narezana na tanke prutiće
• 4 meko kuhana jaja
• 1 mala muškatna buča
• 1 zelena čili papričica narezana na kolutiće
• sezam za posipanje

Leave a reply