Stir-fry način pripreme mesa i povrća, u ovom jelu kombinira još i svježe lignje i pikantnost po kojoj je poznata korejska kuhinja.
Kada sve to spojite u jedno jelo postat će vam jedno od najdražih jela koje ćete ikada isprobati.
Iako treba odvojiti malo vremena za njegovu pripremu, ne radi se o kompliciranom i tehnički zahtjevnom jelu.
Sastojci
- Carsko meso250 g
- Lignje300 g
- Mrkva100 g
- Luk180 g
- Mladi luk55 g
ZA MARINADU:
- Češnjak 2 režnja
- Naribani đumbir 1 jušna žlica
- Sambal Oelek 6 čajnih žlica
- Chili u listićima 1/2 čajne žlice
- Soja umak, sezamovo ulje, sjemenke sezama
- Mirini (rižino vino), med, curry
Priprema
Pripremite marinadu tako da pomiješate sitno sjeckani češnjak i naribani đumbir te redom sve ostale sastojke s popisa.
Sambal Oelek možete kupiti u specijaliziranim dućanima začinima kao što je naš Asia Store u Arena centru ili Ilic52, ili ga napraviti kod kuće tako da svježe čili papričice sameljete u pastu. Druga verzija je da pasiranu rajčicu pomiješate s čilijem u prahu iako će u tom slučaju okus biti malo izmijenjen.
Ako ste oprezni s ljutinom, savjetujem da izbacite čili iz marinade ili mu smanjite količinu.
U suh i zagrijan wok stavite carsko meso narezano na tanke trakice. Carsko meso zapecite sa svih strana prije nego ga izvadite van iz woka i odložite sa strane.
Na masnoću koju je ispustilo carsko meso stavite lignje narezane na kolutove te ih naglo prepržite. Bit će im dovoljne oko dvije minute. Gotove su kada vidite da se počinju savijati. Kad su pečene, odložite ih sa strane.
Na istu masnoću stavite na trakice narezani luk i mrkvu te ih dinstajte dok ne omekšaju pa ih uklonite iz woka. Očistite wok i vratite na vatru pa dodajte žlicu šećera i pričekajte da se otopi u karamelu pa dodajte carsko meso, lignje i dinstano povrće te mladi luk narezan dijagonalno na šire komade.
Sve dobro promiješajte pa dodajte pikantnu azijsku marinadu. Promiješajte i sve pecite još 2 minute. Stir-fry poslužite uz rižu.