Kineska ljuto kisela juha

Kineska ljuto kisela juhaKineska ljuto kisela juha također je vrlo popularno jelo širom Azije. Kako to inače biva, svako mjesto ima drugačiju verziju istog jela. Na sreću, jasno je što je original, a original potječe iz pokrajine Sečuan. Popularnost je stekla u cijelom svijetu jer glavni sastojci mogu odgovarati i vegetarijancima, i mesojedima. Po želji, kinesku ljuto kiselu juhu možete pripremiti s različitim mesom, morskim plodovima ili samo sa povrćem.
Ako volite ljutu hranu, već ste probali nešto ljuto iz pokrajine Sečuan i svidjelo vam se, onda je ovo juha koja će vas osvojiti. Potpuno je drugačija od svih juha koje se na našim prostorima mogu naći na jelovniku.
Ali, to je ono što ovu juhu čini tako posebnom. Gusta je, pomalo želatinasta i zato malo čudna za čovjeka s Balkana, ljuta i kisela u isto vrijeme, ali zaista – jako fina!
Isprobajte, dobar tek!

Priprema sa svježim mesom:

1. Za početak trebat će vam suhe Shitake gljive ili neke druge sitno narezane Kineske gljive koje ćete preliti prokuhanom vodom (oko 200 ml). Tanko narezana mrkva, tanko narezani bambus, chili papričica, jedna obična paprika i sitno nasjeckan đumbir.
Zatim, meso narežite na sitne trakice i stavite u zdjelu sa svim sastojcima, promiješajte i ostavite da se arome pomiješaju 15-ak minuta. Nakon toga, popržite na malo ulja 3-4 minute i ostavite poklopljeno.

2. Gljive ocjedite i narežite na sitno, a tekućinom u kojoj su se gljive namakale, prelijte po poprženom povrću. U juhu dodajte umak od soje, ocat od riže, šećer, nasjeckani chili, tofu, sol, papar, sezamovo ulje, ketchup i sve dobro promiješajte.

3. Pomiješajte škrobno brašno sa vodom i dodajte u juhu stalno miješajući.

4. Na kraju razmutite jedno jaje s jednom žlicom vode. Polako ga dodajte uz miješanje da dobijete sitne komadiće kuhanog jajeta.

5. Ako je juha pregusta dodajte vode, a ako je prerijetka dodajte škrobnog brašna.

Sastojci za 4 osobe

• Meso
• 100-200g ostaci pecene svinjetine, govedine ili kokice
• ILI
• 100-200g svjezeg mesa po izboru
• Povrce
• 1 salica kineske gljive (*)
• 1/2 mrkva
• 1/2 salice bambus (ili korjenasto povrce)
• 1/2 luk
• 1/4 paprika
• 1/2 chili papricica
• 1 puna zlica ili 1 komad oko 5cmginger
• 1 kom mladi luk
• Ostalo
• 1/2 salice tofu (opcionalno)
• 1 jaje
• 4 zlice tamni umak od soje
• 1-2 zlicice chili smjesa