Priprema tradicionalne ruske juhe Borsch:
Opranu govedinu stavite u lonac i ulijte hladne vode da prekrije meso. Narežite 200 g slatkog kupusa i dodajte u isti lonac.
Crvenu ciklu, mrkvu, korijen peršina, korijen pastrnjaka i glavicu crvenog luka narežite na jednake sitne komade i dinstajte u poklopljenoj zdjeli, ali nemojte predugo, zajedno sa nekoliko tankih režnjeva slanine. Zatim sve to uspite u lonac u kojem se kuha Borsch.
Za zapršku uzmite jednu žlicu brašna i žlicu maslaca i stavite u borsch. Ogulite krumpir, narežite na polovine i dodajte u juhu. Također, na pola narežite i rajčicu te dodajte u boršč. Kuhajte dok cikla ne bude gotova. Dodajte šunku narezanu na kockice. U sokovniku iscijedite sok od cikle.
Kada je boršč gotov dodajte u njega ocijeđeni sok od cikle i još malo prokuhajte. Prije posluživanja začinite borsch kiselim vrhnjem i pospite nasjeckanim lišćem peršina ili mirodijama po želji.
Sastojci:
- 1.5 kg govedine
- 200 g slatkog kupusa
- 500 g crvene cikle
- 1 mrkva
- 1 korijen peršina
- 1 korijen pastrnjaka
- 1 glavica crvenog luka
- Nekoliko šnita slanine
- Žlica brašna
- Žlica maslaca
- 2-3 oguljena krumpira
- 2-3 svježe rajčice
- 50 g šunke
- 1 svježa cikla
- 1 kiselo vrhnje
- Malo peršina ili drugih začina