Jedno od najpoznatijih nacionalnih jela u Kini, ali i u cijelom svijetu je – Pekinška patka. To je tradicionalno Kinesko jelo koje pripada, naravno, Pekinškoj kuhinji, a najčešće se poslužuje uz mandarinske palačinke. Način pripreme Pekinške patke potječe još iz carskog doba, a restorani u Kini koji su poznati po pripremi ovog jela po originalnoj recepturi su Quanjude i Bianyifang. Više o kineskoj kuhinji prema pokrajinama pročitajte ovdje.
Pekinška pečena patka je vrlo zahtjevno jelo. Obrađuje se u nekoliko koraka te zahtjeva dugu pripremu. Ipak, ovo jelo je toliko dobar da se sav trud na kraju isplati.
Pekinška patka – Priprema:
Patku dobro očistite. Tada oko vrata patke zavežite vrpcu s kojim ćete patku objesiti na neko hladno i vjetrovito mjesto i pustite sata da se suši.
Wok napunite vodom i dodajte đumbir, mladi luk, med ocat i šeri. Pustite da voda zavri i zatim dodajte otopljeni kukuruzni škrob uz stalno miješanje. Patku zajedno s vrpcom oko vrata, stavite da se kuha 10-ak minuta.
Nakon toga, ponovno objesite patku i putite da se temeljito osuši otprilike 6 sati. Kad patka bude suha stavite je u pećnicu na 200 ºC. Patku pecite po 30 minuta na obje strane.
Kad patka bude pečena, oštrim nožem narežite patku na tanke šnite i poslužite. Uz jelo možete servirati prilog od povrća.
Sastojci :
- patka od 3 kg
- 8 šalica vode
- 1 kriška đumbira
- 1 mladi luk, prerezan na pola
- 3 žlice meda
- 1 žlica octa
- 1 žlica šerija
- 1 ½ žlice kukuruzni škrob, otopljenog u 3 žlice vode
- mladi luk za ukrašavanje