Proljetne rolice najpoznatije su predjelo jugoistočne Azije. Ime proljetne rolade je doslovni prijevod s kineskog jezika, a u Kini ih zovu: chūn juǎn (春卷 ‘spring roll’). Način umatanja, punjenje rolica i način pripreme ovisi o području iz kojeg dolaze, kao i o kulturi određene regije.
Proljetne rolade različitih oblika, veličina i punjenja, popularni su i kao međuobrok u Aziji već stoljećima, a originalno potječu iz Kine. Nekada je to bila sezonska hrana koju su uglavnom konzumirali u proljeće. U počecima, to su bile palačinke punjene sezonskim povrćem, a kroz vrijeme dobili smo savršeno hrskavo jelo u koje se zaljube svi koji ih probaju.
Proljetne rolice mogu biti punjene kozicama, povrćem, svinjetinom itd, a namirnice za pripremu ukusnih i hrskavih proljetnih rolica potražite u našoj trgovini Asia Store u Arena Centru ili u već dobro poznatoj trgovini u lici 52.
Priprema nadjeva
- Prije svega, rižine rezance stavimo u vruću vodu i ostavimo ih da se moče.
- Kineski kupus, mrkvu i bambus iz konzerve, narezali smo na trakice, dodamo ih u wok na vruće ulje, začinimo bijelim paprom, povrtnim dodatkom i stalno miješajući, pržimo 5-6 minuta.
- Na pola prženja dodamo sojine klice, omekšale i ocijeđene rižine rezance, ulijemo umak od kamenica, sojin umak, dodamo umak od ljutih papričica, šećer, promiješamo i nadjev premjestimo u zdjelu da se malo ohladi.
- Rubove tijesta za savijače (vel. 17x17cm) premažemo umućenim jajetom, na bliži kut stavimo dio nadjeva, savijemo ga do polovice tijesta, lijevi i desni kut savijemo prema unutra, preostali dio tijesta još premažemo umućenim jajetom i savijemo do kraja.
- Ovako pripremljene roladice stavimo u wok, u vrelu duboku masnoću i povremeno okrečući, pržimo ih 3-4 minute.
- Pržene roladice izvadimo na kuhinjski papir da upije višak masnoće, premjestimo na tanjur i poslužimo.
Evo kako se motaju rolice:
Kore narežete na četvrtine. Od 6 kora dobivate 24 rolice.
Stavljate nadjev u blizini jednog kuta. Nemojte pretjerivati s nadjevom!
Počevši od kuta, zamotate rolicu do pola.
Preklopite bočne kuteve i dobivate oblik poput pisma.
Nastavljate motati dalje dok ne ostane zadnji slobodni kut.
Taj slobodni kut namočite u zdjelicu sa vodom kako bi se bolje prilijepio za rolicu
Zamotate sve rolice.
Krenete peći u dosta zagrijanog ulja. Čim rolice počnu dobivati boju, vadite ih van!
Sastojci za proljetne rolice
tijesto za proljetne rolice 12 kora (tankih)
rižini rezanci, 80 g
mrkva, 100 g
bambus iz konzerve, 70 g
kineski kupus, 70 g
sojine klice, 60 g
umak od ljutih papričica, 1 žličica
umak od kamenica, 1 žlica
sojin umak, 1 žlica
šećer, 1 žličica
povrtni dodatak jelima, 1 žličica
jaje, 1
ulje sol i papar