Halva s orasima – slatkiš Arapa i Balkanaca

Nastavljamo s receptima Azijske kuhinje s Bliskog Istoka! Ovaj put na redu za pripremu je halva s orasima, najzastupljenija u kuhinjama arapskih i balkanskih zemalja.

Dobro pripremljena halva mora se moći lako odvojiti od žlice, ne smije biti previše masna, a možete ju jesti vilicom ili kako je najslađe, prstima.

Priprema halve s orasima

Postoje različite vrste halvi ovisno o dodatcima osnovnim sastojcima pa tako razlikujemo: ćeteh halvu, tahan halvu, kos halvu itd.

Ova se poslastica odlikuje vosokom kvalitetom, ali i visokom energetskom vrijednošću. Bez obzira što je halva s orasima jednostavan slatkiš po sastavu (samo 4 komponente, plus orasi za dekoraciju), pripremiti ovu halvu majstorski je pothvat.

Dakle, stavite ulje u lonac i dobro zagrijajte. Dodajte brašno i pržite dok brašno ne dobije smeđu boju. Ako je smjesa  previše rijetka, dodajte malo brašna.

U međuvremenu, dok pržite brašno, stavite šećer u vodu da prokuha. Kada dobijete smeđu boju, izlijte vodu u smjesu od prženog brašna i neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica.  Kad se smjesa fino odvoji od lonca, halva s orasima je gotova. (Samo joj još nedostaju orasi!)

Oblikujte ju po želji i ukrasite orasima!

Sastojci

  • 1 čaša ulja
  • 1,5 čaša brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1,5 čaša vode