Nastavljamo s receptima Azijske kuhinje s Bliskog Istoka! Ovaj put na redu za pripremu je halva s orasima, najzastupljenija u kuhinjama arapskih i balkanskih zemalja.
Dobro pripremljena halva mora se moći lako odvojiti od žlice, ne smije biti previše masna, a možete ju jesti vilicom ili kako je najslađe, prstima.
Priprema halve s orasima
Postoje različite vrste halvi ovisno o dodatcima osnovnim sastojcima pa tako razlikujemo: ćeteh halvu, tahan halvu, kos halvu itd.
Ova se poslastica odlikuje vosokom kvalitetom, ali i visokom energetskom vrijednošću. Bez obzira što je halva s orasima jednostavan slatkiš po sastavu (samo 4 komponente, plus orasi za dekoraciju), pripremiti ovu halvu majstorski je pothvat.
Dakle, stavite ulje u lonac i dobro zagrijajte. Dodajte brašno i pržite dok brašno ne dobije smeđu boju. Ako je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna.
U međuvremenu, dok pržite brašno, stavite šećer u vodu da prokuha. Kada dobijete smeđu boju, izlijte vodu u smjesu od prženog brašna i neprestano miješajte kako biste izbjegli stvaranje grudica. Kad se smjesa fino odvoji od lonca, halva s orasima je gotova. (Samo joj još nedostaju orasi!)
Oblikujte ju po želji i ukrasite orasima!
Sastojci
- 1 čaša ulja
- 1,5 čaša brašna
- 1 čaša šećera
- 1,5 čaša vode