Pržena riža – kao prilog ili glavno jelo

pržena riža

Pržena riža je jednostavno i vrlo zanimljivo jelo. Može se poslužiti kao prilog ili kao glavno jelo, pogotovo za djecu. Ovo jelo bilo je vrlo popularno u prošlosti kada ljudi nisu živjeli u izobilju kao danas. Pržena riža često se pripremala od “ostataka”, ako je slučajno ostalo kuhane riže od jučer. Svejedno, jelo je i tada bilo ukusno kao što je i danas!

Za prženu rižu možete koristiti mrkvu, brokulu, mahune zelje i drugo svježe povrće.

Priprema:

U woku na ulju popržiti đumbir, luk i mrkvu ili drugo povrće koje koristite. Ako koristite kupus, narežite ga tanko, a brokulu razdvojite na veličinu po želji. Đumbir može biti i u prahu, ali ga u tom slučaju dodajte kasnije. Povrće pržite kratko, da ne bude prejako prženo. Neka ostane “svježe”.

Kad ste popržili povće u woku, dodajte skuhanu rižu. Ni nju ne biste trebali prejako skuhati! Pržite miješajući s ostalim povrćem na srednje jakoj vatri. Možete dodati još malo ulja ili vode ako je wok presuh. Posolite i popaprite.

Rižu pogurajte na jednu polovicu tave i dodajte na drugu polovicu još malo ulja. Jaja izmutite u čaši i stavite na ulje pokraj riže i uz povremeno miješanje lagano ispecite (ne do kraja) pa postepeno pomiješajte s rižom.

Poslužite posuto usitnjenim kikirikijem i svježim mladim lukom. Po želji poliijte s malo umaka od soje. Po želji se može dodati i mljeveni čili, ako volite ljuto.

Pržena riža – Sastojci:

  • oko 3-4 šalice kuhane riže*
  • 1 luk
  • 2 velike mrkve, narezane na tanke prutiće
  • 3 žlice kuhanog kukuruza (iz staklenke)
  • 3-4 jaja
  • 2 cm svježeg đumbira, narezanog na tanke prutiće
  • sol
  • papar
  • ulje

Za posluživanje:

  • soja umak
  • usitnjen kikiriki
  • svježi mladi luk ili poriluk pecit