Japanska kuhinja

Japan je jedna posebna zemlja. I to zaista posebna po mnogočemu dobrom, ali i pomalo čudnom! Ipak najpoznatija je – japanska kuhinja.

Japanci su disciplinirani, imaju neku svoju logiku i posve drugačiji pogled na svijet od nas Europljana. Mi, Balkanci, pak imamo svoju logiku i pogled na svijet drugačiji od Europljana, zato je možda teško i zamisliti koliko je Japan u svojoj srži drugačiji.

Ali jest. Mi smo uglavnom debeli i bolesni. Najčešći zdravstveni problem u Hrvata jest kolesterol i masnoće, a prosječni život Hrvata iznosi 78 godina. Japanci nemaju tih problema. Oni umiru u prosjeku s 83 godine i vitki su gotovo cijelog života. Zdravi gotovo cijelog života! Pa koji je onda naš problem?

Zdrava prehrana

Hrana koja se ovdje na Balkanu jede pretežno je masna i puna ugljikohidrata. Japanska kuhinja se temelji na ribi i riži.

A riba ako i jest masna, onda su to omega 3 masne kiseline koje je itekako dobro unositi u organizam. Riža je prepuna vlakana, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Jedina opasnost kod konzumacije riže prijeti od bolesti beri-beri i to samo u slučajevima kad stalno i u obilnim količinama jedemo rižu.

Dakle, Japanci znaju kako ostati zdrav i dugo živjeti, ali nije ni to neka mudrost kad je u njihovom dijelu svijeta sva ta zdrava hrana ipak malo dostupnija nego nama. Dakako, nije točno da je kod nas nema ili je ne bi bilo dovoljno, samo da je potražnja malo veća.

Vrhunski specijalitet – Fugu – smrt na tanjuru

U Japanu se jede i jedno posebno jelo za koje je potrebna posebna dozvola. Japanska kuhinja je osim sushija poznata i po pripremi otrovne ribe Fugu.

Ribu Fugu pripremaju isključivo stručnjaci, najvrsniji kuhari u Japanu jer ova riba ako nije dobro pripremljena izaziva smrt.

Ovo je vrhunski specijalitet japanske kuhinje. Neko vrijeme riba je bila zabranjena za konzumaciju, ali s malo opuštenijim zakonima, možete ju pojesti na vlastitu odgovornost. Godišnje umre oko stotinu ljudi zbog konzumacije ove ribe.

Japanska kuhinja je sezonska kuhinja

U japanskoj kuhinji u određeno vrijeme u godini konzumiraju se sezonske namirnice. Postoje i pravila ponašanja za stolom i u načinu hranjenja. Japanci su poznati i po ceremoniji čaja o kojoj smo već jednom pisali. Japanska kultura nadaleko je intrigantna, kao i njihova kuhinja, kao i Japanci sami. Tko posjeti Japan ostaje oduševljen cijelom zemljom, stanovništvom i japanskom kuhinjom.

Leave a reply