Riža je jedna od najstarijih poljoprivrednih kultura u svijetu, podrijetlom iz jugoistočne Azije, a u Kini se uzgajala već nekoliko tisuća godina prije Krista.
Riža se može uspješno uzgajati u vlažnim tropskim predjelima i u područjima s umjerenom klimom, a za uspješan uzgoj važna je dovoljna količina vode. Može se uzgajati u sustavu neprekidnoga natapanja s vodenim slojem od sjetve do žetve, u sustavu periodičnoga natapanja, gdje se voda povremeno ispušta, i u sustavu natapanja bez vodenoga sloja, kada se vlažnost tla mora održavati na približno 85% punoga vodnoga kapaciteta. Kod toga načina uzgoja riže štede se velike količine vode i nije potrebno posebno pripremati rižina polja.
Preradbom neoljuštena zrna izdvajaju se pljevice, rižino brašno, klice i izlomljena zrna. Od pljevica se dobiva furfural, one služe kao gorivo, a od njihova pepela izrađuju se filtri. Rižino je brašno koncentrat za prehranu stoke, a klice su odlična hrana za piliće. Od izlomljenih rižinih zrna proizvodi se alkohol, pivo, škrob i dr. Japansko alkoholno piće sake dobiva se vrenjem rižina koma. Od riže se dobiva najkvalitetniji škrob i fini puder. Rižinom slamom hrani se stoka, od nje se izrađuju prostirke, cigaretni i drugi papir, a služi i za pletenje različitih predmeta.
Riža je osnovna hrana velikoga dijela stanovništva suptropskih i tropskih predjela Azije i Afrike.
Zrno je bogato ugljikohidratima (75 do 85%), a sadrži i bjelančevine (5 do 10%), masti (1 do 2,5%), vitamine E, B1, B2, B6 te mnoge minerale. Lako je probavljiva i ima visok koeficijent iskoristivosti (96%).
Za prehranu se koristi oljuštena u različitim stupnjevima dorade. Oljuštena riža (smeđa, prirodna) dobiva se uklanjanjem pljevica, a na zrnu ostaje perisperm (hranjivo staničje). Ta riža ima više bjelančevina, masti i vitamina, ali se brzo kvari. Bijela je riža ona kojoj su uklonjeni vanjska ljuska, cjelokupni vanjski i unutar. dijelovi usplođa i cijela klica, a dodatnom doradbom dobiva se glazirana, polirana ili rafinirana zrna riže. Zrna se premazuju glukozom ili puderom, a za bolji sjaj još i lanenim uljem. Tako dorađena može se dulje čuvati, ali sadrži manje bjelančevina i vitamina. Polubijela riža dobiva se uklanjanjem vanjske ljuske, dijela klice i svih ili dijela vanjskih slojeva usplođa.
Bijela pȁrena (engl. parboiled) riža dobiva se posebnim postupkom namakanja, pȁrenja, sušenja te ljuštenja zrna kako bi minerali i vitamini iz vanjskih slojeva endosperma i aleuronskoga sloja prešli u endosperm. Obrađuje se u vrućoj vodi ili vodenoj pari, suši se vrućim zrakom, a nakon toga se ljušti uklanjanjem cijelog usplođa i cijele klice. Prema obliku i veličini zrna, razvrstava se kao: okruglozrnata, srednjozrnata, dugozrnata i lomljena. Jednolična prehrana poliranom rižom, zbog nedostatna unosa vitamina B1, uzrokuje bolest beriberi.
Riža je po količini proizvodnje treća najveća kultura u svijetu, iza kukuruza i pšenice.
Iako je bijela riža dugog zrna najpoznatija i najrasprostranjenija na svijetu, postoji zaista veliki broj različitih vrsta riže, čak preko 40 000, koje možete iskoristiti za svako jelo, od salata, preko glavnog jela, do deserta, pa vas u nastavku upoznajemo sa nekim vrstama koje biste možda željeli probati.
Arborio
Ova popularna vrsta talijanske riže koristi se za rižoto. Svako, srednje veliko zrno ima bijelo “oko” koje ostaje čvrsto kada se zagrize, dok ostatak zrna postaje mekan i daje kremastu teksturu jelu. Nekada se ova vrsta riže uzgajala samo u Italiji, ali danas se uzgaja u Kaliforniji i Teksasu.
Basmati
Nekima poznata kao “popcorn riža”, ova vrsta dugog zrna veoma je cijenjena zbog svog mirisa, okusa i izgleda. Prava basmati riža uzgaja se u Indiji i Pakistanu, iako su mnogi hibridi uzgajani i u drugim dijelovima svijeta, kao što je npr. texmati u Teksasu.
Crna
Postoji crna riža kratkog i srednjeg zrna i uglavnom se uzgaja u Južnoj Aziji, te u ograničenim količinama u Kaliforniji. Boju dobija od crne mekinje koja okružuje jezgro. Kada se skuha, ova riža može postati ljubičasta, a mekinja daje boju bijelom jezgru u unutrašnjosti.
Smeđa
Ova vrsta riže ima orašast okus. Sadrži vitamine, minerale i vlakna i potrebno je više vremena da bi se skuhala.
Jasmin
Omiljena tajlandska riža koja u sebi ima više amilopektina ili ljepljivog škroba od ostalih vrsta dugog zrna, pa je vlažna i mehka. Uzgaja se u Aziji i SAD-u.
Crvena
Ova aromatična riža sa crvenkasto-smeđom mekinjom ima orašast okus i odlična je u kombinaciji sa svinjskim mesom.
Sushi
Sushi je riža kratkog zrna, ljepljiva i glatka. Uzgaja se u Aziji i Kaliforniji.